luni, 12 octombrie 2015

Ce se intampla in vremuri de criza

Daca in economie in criza e nevoie de mai putini bani, de ce exista inflatie? In mod normal ar trebui sa existe deflatie. Si aceasta deoarece preturile scad. Cu toate acestea criza exista deoarece exista anumite dezechilibre in economie. 
Mereu exista dezechilibre in economie, asa se nasc afacerile. Daca nu ar exista dezechilibre intre cerere si oferta, atunci nu ar exista antreprenori si nimeni nu ar mai mai faliment si nici nu ar face avere.

Dezechilibrele nu afecteaza insa in mod real economiile deoarece ele au loc mereu. Crizele  sunt cauzate de excese ale ofertei, care stimuleaza irational cererea, ceea ce duce la o autovalidare a cererii prin adaugarea unei oferte si mai mari pe piata.

Problema este insa de unde vine oferta? Oferta (construirea si vanzarea unei case, spre exemplu) vine din accesul la finantare, care permite constructorului sa faca rost de banii necesari pentru a cumpara materiale de constructie si a isi plati muncitorii pana in momentul  in care va vinde casa.

Exista doua metode  de a crea lichiditate: "importul de bani" sau "ingineriile financiare". Iar cand cele doua sunt combinate, rezultatele vor fi dezastruoase deoarece preturile activelor vor creste pe baza faptului ca exista mai multi bani in economie dar si pe baza ingineriilor financiare facute.

Astfel, Hyman Minsky a explicat cele trei "trepte" ale finantarii:
  1. finantarea acoperita (cand fluxurile de numerar previzionate depasesc platile)
  2. finantarea descoperita (cand fluxurile de numerar previzionate pot sau nudepasi platile)
  3. finantarea de tip Ponzi (cand speri ca veniturile vor depasi incasarile)

Aurul

Este normal ca aurul sa creasca in perioade de recesiune sau de embargo in cazul unui stat deoarece este metalul cel mai usor de monetizat.

A detine aur este ca si cum ai avea bani lichizi sub forma solida.